24 juni 2016 20:15 uur

Britten - Jubileumconcert 2

Purcell / Music for the Funeral of Queen Mary, Z.280
Howells / Requiem
Britten / Festival Te Deum
Britten / Flower songs
Britten / Rejoice in the Lamb
Britten / Hymn to St Caecilia

Laurenscantorij
Wiecher Mandemaker - dirigent
Hayo Boerema - orgel
m.m.v. blazers en slagwerk

Laurenskerk, Rotterdam

Wie onze concerten mede mogelijk wil maken kan kiezen voor de speciale jubileumrang. Een kaartje op de jubileumrang heeft een hogere prijs dan de normale concertprijs en is te vergelijken met een sponsorstoel. U hoeft bij deze plekken niet vroeg in de kerk te zijn, want een stoel op de jubileumrang is gegarandeerd een perfecte plek. 

Al eeuwen staat koorzang in Engeland op een zeer hoog niveau. Dat heeft veel componisten geïnspireerd tot het schrijven van prachtige muziek. In dit jubileumprogramma laten de leden van de Laurenscantorij hun favoriete werken horen uit het Britse koorerfgoed.

Een openingsmars, een canzona, anthems met teksten uit het Bijbelboek Job en het Book of Common Prayer: Purcell geeft ze elk een plek in zijn Funeral Music. Indringend en zeer expressief in harmonie en melodie! Met het Requiem van Howells blijven we in dezelfde thematiek. Opvallend is dat Howells in slechts twee delen de Latijnse requiemtekst gebruikt.

In de overige delen klinken Engelstalige psalmteksten.

Lichter van toon zijn de geselecteerde werken van Benjamin Britten, één van de grootste Britse componisten ooit. Zijn Festival Te Deum is een vrij kort, inventief werk. U krijgt hiermee een mooi voorbeeld van Brittens componeerstijl: ingenieus gebruik van eenvoudige middelen. In dit stuk leidt dit bijvoorbeeld tot polyritmiek. De Flower songs zijn opgedragen aan Leonard en Dorothy Elmhirst, als cadeau voor hun zilveren bruiloft. De keuze voor de tekst ligt voor de hand gezien hun liefde voor botanische tuinen.

Een bizarre tekst ligt ten grondslag aan Rejoice in the Lamb. Zegt de dichtregel “For I will consider my Cat Jeoffry” u iets? Christopher Smart schreef het gedicht tijdens zijn verblijf in een psychiatrisch ziekenhuis. Britten wilde de wereldlijke kunst met de kerkelijke kunst verenigen. Deze tekst leende zich daar uitstekend voor. Hij componeerde het werk voor de vijftigste verjaardag van de inwijding van de St Matthews Church in Northampton.

Geen jubileum zonder ode aan Sint Caecilia! Britten laat de beschermheilige van de muziek bezingen in een fantastisch, uitdagend a capella-werk op tekst van zijn vriend W.H. Auden.

Inleiding door cantorijlid en anglist Gijsbert Westland om 19.45 uur

Alle beschikbare stoelen zijn inmiddels geadopteerd. Schrijf u in op de wachtlijst door een bericht achter te laten op het contactformulier, met uw naam, e-mailadres, telefoonnummer en het gewenste aantal kaarten

contact

Stichting Laurenscantorij
Postbus 21264
3001AG Rotterdam
06 410 79 452
info @ laurenscantorij.nl (spaties verwijderen)

contactformulier