Wiecher Mandemaker

Wiecher Mandemaker is dirigent en artistiek leider van de Laurenscantorij, het Laurens Collegium Rotterdam en het Rotterdam Symphony Chorus. Hij is als hoofdvakdocent koordirectie verbonden aan het Rotterdams Conservatorium.

Mandemakers repertoire strekt zich uit van de renaissance tot heden. Een belangrijke plaats is weggelegd voor de koormuziek van J.S. Bach. Elke maand dirigeert hij een van zijn cantates en elk jaar voert hij de Matthäus-Passion uit in de monumentale Laurenskerk te Rotterdam. In mei 2015 dirigeerde Mandemaker het Orkest van de Achttiende Eeuw in een concert met Die Schöpfung van Haydn, waaraan ook het Laurens Collegium Rotterdam meewerkte. Hiervan is een live opname op cd en dvd verschenen. Het Agnus Dei van Samuel Barber dat het Rotterdam Symphony Chorus zong onder zijn leiding is een internationale hit geworden op Youtube. Op Youtube verschenen ook opnames van een recent hoogtepunt: zijn interpretatie van Bachs Mis in b.

In 2015 leidde Mandemaker de première van vier Choruses uit John Adams’ Death of Klinghoffer in een bewerking van Bob Zimmerman. In 2014 dirigeerde hij de opera Boris Godoenov van Moessorgski en trad hij op in Istanbul met de Mis voor dubbelkoor van Frank Martin. Verder staat Engelse koorliteratuur regelmatig op zijn lessenaar. Hij bereidde de koren voor op concerten met Howells’ Hymnus Paradisi, Vaughan Williams’ A Sea Symphony en Brittens Spring Symphony.

Mandemaker studeerde koordirectie, orgel en kerkmuziek aan het Rotterdams Conservatorium bij Barend Schuurman, Ben van Oosten en Arie J. Keyzer. Hij volgde masterclasses bij onder meer Uwe Gronostay en Eric Ericson. In 2005 nam Wiecher Mandemaker het artistiek leiderschap van de Stichting Laurenscantorij over van Barend Schuurman. Voor koorprojecten werkte hij onder meer samen met dirigenten Frans Brüggen, Jaap van Zweden, Pablo Heras-Casado, Ton Koopman en Harry Christophers.

contact

Stichting Laurenscantorij
Postbus 21264
3001AG Rotterdam
06 410 79 452
info @ laurenscantorij.nl (spaties verwijderen)
IBAN NL93 ABNA 0640 7556 66

contactformulier