De Laurenscantorij is geworteld in het hart van Rotterdam, de Laurenskerk. Gretig en ambitieus zingt het semiprofessionele gezelschap koormuziek uit alle stijlperiodes, niet alleen in de Laurenskerk, maar ook ver daarbuiten. De getalenteerde leden, waaronder veel jonge zangers, staan sinds 2005 onder leiding van Wiecher Mandemaker, artistiek leider van Laurens Vocaal.

Elke maand verzorgt de Laurenscantorij een cantatedienst in de Laurenskerk, met meestal Bach op de lessenaar. Eens per jaar voert zij de Matthäus-Passion uit in de setting van een kerkdienst, zoals ooit in Bachs Thomaskirche. Zo kan iedereen, ongeacht sociale positie, van Bachs muziek genieten. Deze traditie van cantatediensten is geïnitieerd in 1966 door de toenmalige artistiek leider Barend Schuurman. De jonge, ondernemende zangers brengen Bach ook op straat met een uniek ontwerp van de Laurenscantorij: de Bachfiets. Deze bakfiets is bij gelegenheden te zien in de binnenstad van Rotterdam.

Het koor verleent regelmatig medewerking aan producties van professionele orkesten in Nederland en daarbuiten. Concertgebouw De Doelen is hierbij een belangrijke partner. Met het Koninklijk Concertgebouworkest zong het koor Jeanne d’Arc au bûcher van Arthur Honegger in 2018. De Laurenscantorij zong ook in grote Britse werken voor koor en orkest: Dream of Gerontius van Edward Elgar met het BBC Scottish Symphony Orchestra in 2018, War Requiem van Benjamin Britten met het Bochumer Symphoniker in 2017, Hymnus Paradisi van Herbert Howells met het BBC Symphony Orchestra in 2015, A Sea Symphony van Vaughan Williams met het Rotterdams Philharmonisch Orkest in 2014 en de muzikaal complexe Spring Symphony van Benjamin Britten met het BBC Scottish Symphony Orchestra in 2013. De concerten zijn op de websites van Radio 4 en BBC Radio 3 terug te luisteren, danwel te bestellen via de webshop.

Bijzonder waardevol is de nauwe samenwerking met organist Hayo Boerema. Daarom krijgen werken voor koor en orgel een vaste plaats in de eigen concertprogrammering van de Laurenscantorij. Ook stimuleert het koor de ontwikkeling van nieuwe koormuziek. Eén van de hoogtepunten op dit vlak was de wereldpremière van vier door Bob Zimmerman bewerkte Choruses uit The Death of Klinghoffer van John Adams. De Laurenscantorij ondernam veel concertreizen naar het buitenland, zoals bijvoorbeeld naar Istanbul in 2014 en naar Lübeck in 2016.

Via streamingsdiensten zoals Spotify zijn enkele cd’s van de Laurenscantorij te beluisteren, zoals Solennelle (2019) met de Messe Solennelle van Hayo Boerema en De Profundis van Marcel Dupré: “In beide werken tonen koor, solisten en instrumentalisten grote klasse” (ND). In 2011 nam het koor de complete werken van Maurice Duruflé op: “Om tot in het oneindige naar te luisteren” (Elsevier) en “In de versie met orgel vloeit het Requiem als honing in het oor” (Volkskrant). In oktober 2012 bracht het label Glossa de complete symfonieën van Beethoven uit, uitgevoerd door het Orkest van de Achttiende Eeuw o.l.v. Frans Brüggen, waarop het koor te horen is in de negende symfonie.

Laurens Vocaal is de familienaam van de Laurenscantorij, het Laurens Collegium en het Laurens Symfonisch.

contact

Laurens Vocaal
Postbus 21264
3001AG Rotterdam
06 410 79 452
info @ laurensvocaal.nl (spaties verwijderen)
IBAN NL93 ABNA 0640 7556 66

contactformulier