De Laurenscantorij is een semiprofessioneel koor, geworteld in het hart van Rotterdam. Al 50 jaar zingt het ambitieuze gezelschap koorliteratuur uit alle stijlperiodes in de Grote of Sint Laurenskerk te Rotterdam en ver daarbuiten. Het koor staat onder de inspirerende leiding van dirigent Wiecher Mandemaker, die in 2005 Barend Schuurman opvolgde als artistiek leider van de Stichting Laurenscantorij.

Elke maand verzorgt de Laurenscantorij een cantatedienst in de Laurenskerk, met meestal Bach op de lessenaar. Eens per jaar voert zij de Matthäus-Passion uit in de setting van een kerkdienst, zoals ooit in Bachs Thomaskirche. Zo kan iedereen, ongeacht sociale positie, van Bachs muziek genieten. De jonge, ondernemende zangers brengen Bach ook op straat met een uniek ontwerp van de Laurenscantorij: de Bachfiets. Deze bakfiets is bij gelegenheden te zien in de binnenstad van Rotterdam.

Het koor verleent regelmatig medewerking aan producties van professionele orkesten in Nederland en daarbuiten. Concertgebouw De Doelen is hierbij een belangrijke partner. De Laurenscantorij zong grote Britse werken voor koor en orkest met het Rotterdam Symphony Chorus: Hymnus Paradisi van Herbert Howells met het BBC Symphony Orchestra in 2015, A Sea Symphony van Vaughan Williams met het Rotterdams Philharmonisch Orkest in 2014 en de muzikaal complexe Spring Symphony van Benjamin Britten met het BBC Scottish Symphony Orchestra in 2013. De concerten zijn op de websites van Radio 4 en BBC Radio 3 terug te luisteren.

Bijzonder waardevol is de nauwe samenwerking met organist Hayo Boerema. Daarom krijgen werken voor koor en orgel een vaste plaats in de eigen concertprogrammering van de Laurenscantorij. Ook stimuleert het koor de ontwikkeling van nieuwe koormuziek. Eén van de hoogtepunten uit het recente verleden was de wereldpremière van vier door Bob Zimmerman bewerkte Choruses uit The Death of Klinghoffer van John Adams. De Laurenscantorij ondernam veel concertreizen naar het buitenland, zoals bijvoorbeeld naar Istanbul in 2014 en naar Lübeck in 2016.

In oktober 2012 bracht het label Glossa de complete symfonieën van Beethoven uit, uitgevoerd door het Orkest van de Achttiende Eeuw o.l.v. Frans Brüggen, waarop de Laurenscantorij met het Laurens Collegium Rotterdam (www.laurenscollegium.nl) te horen is in de negende symfonie. In juni 2011 presenteerden deze koren hun gezamenlijke eerste cd (Duruflé: Complete Vocal Works) op het label “laurens”: “Om tot in het oneindige naar te luisteren” (Jan van Laar, Elsevier) en “In de versie met orgel vloeit het Requiem als honing in het oor” (Guido van Oorschot, Volkskrant).

Bij formele gelegenheden speelt de Laurenscantorij regelmatig een rol. Zo zong het koor bij de huwelijksinzegening van Prins Johan Friso en Mabel Wisse Smit. In het najaar van 2008 verzorgde het de muzikale omlijsting tijdens de uitreiking van de Erasmusprijs, in aanwezigheid van koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Maxima.

De Laurenscantorij valt onder beheer van de Stichting Laurenscantorij. Het Laurens Collegium Rotterdam en het Rotterdam Symphony Chorus horen ook bij deze stichting.

contact

Stichting Laurenscantorij
Postbus 21264
3001AG Rotterdam
06 410 79 452
info @ laurenscantorij.nl (spaties verwijderen)
IBAN NL93 ABNA 0640 7556 66

contactformulier